Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

  • EN

Odbor informačních technologií

Studentská drátová kolejní síť

Připojení k drátové kolejní síti

Je nezbytné mít vlastní kabel s koncovkami RJ-45 dostatečné délky. Není dovoleno používat vlastní routery, ani jiné aktivní síťové prvky. Je potřeba propojit koncové zařízení (PC, notebook, ...) kabelem přímo se zásuvkou na pokoji.

Pro možnost přístupu do sítě je potřeba se autentizovat. Bez autentizace se dá dostat jen do UIS a na několik málo dalších univerzitních zdrojů. Autentizaci lze provést dvěma způsoby:

  1. 802.1X (certifikáty) -- jde o primární metodu, u níž nejsou používána dodatečná omezení (např. omezení rychlosti, maximálního počtu připojených zařízení). Připojení je potřeba napřed správně nastavit, k čemuž jsou k dispozici návody odkazované níže. Dále se jednou za půl roku musí vyměnit uživatelský certifikát za nový.
  2. Webová autentizace -- záložní metoda pro zařízení, která by nepodporovala 802.1X. Autentizace probíhá pomocí webového formuláře s využitím loginu a hesla (stejné jako do UIS). Rychlost je omezena na 10 Mbit/s v obou směrech, uživateli je umožněno si připojit najednou touto metodou pouze jedno zařízení, všichni jsou každý den ve 4:00 odhlášení a musí se opakovaně přihlašovat, pro možnost přihlášení je potřeba čekat desítky sekund, než vyprší pokusy o autentizaci pomocí 802.1X. Pokud to není nezbytně nutné, doporučuje se tento způsob autentizace nepoužívat.

Návody pro připojení pomoc 802.1X (certifikáty)

Obnova uživatelského certifikátu

Uživatelský (osobní) certifikát je nutno každý půlrok vygenerovat a znovu nainstalovat, aby bylo možné se úspěšné připojit k síti. V některých systémech může přítomnost již expirovaného certifikátu způsobovat problémy, proto doporučujeme je smazat. Návod na odstranění expirovaných certifikátů ve Windows.

Problémy s připojením 

V případě problémů s kolejní sítí jsme připravili spustitelný soubor (diagnostický program), který si stáhnete na Váš počítač. Více infomací zde: problémy s připojením.

Časté dotazy 

Proč není dovoleno používat vlastní routery?

Stručně řečeno, používání vlastních síťových prvků (zejména Wi-Fi routerů) způsobuje v síti spousty (síťových, bezpečnostních i jiných) problémů a je to ve finále kontraproduktivní. Každý ubytovaný má na pokoji k dispozici jednu zásuvku pro připojení k drátové počítačové síti a dále jsou koleje postupně pokrývány univerzitními Wi-Fi sítěmi, jenž mají ubytovaní k dispozici pro svá koncová zařízení.

Mohu někde zjistit, kolik dat jsem kdy přenesl a z jakých zařízení jsem se přihlašoval?

Ano, na https://is.mendelu.cz/auth/wifi/statistika.pl?zalozka=2 si můžete zobrazit statistiku přenesených dat pod svým účtem. Krom množství přenesených dat můžete vidět i MAC adresu zařízení, z něhož přihlášení probíhalo.